Sushi to tradycyjne danie, którego trudno odmówić sobie wyjeżdżając na wycieczkę po Azji czy będąc fanem azjatyckiej kuchni w Polsce. Coraz większa liczba otwierających się restauracji chińskich, japońskich i azjatyckich ułatwia testowanie nowych smaków sushi przygotowywanego według tradycyjnych technik oraz nowych pomysłów, jakie do sushi wprowadzili Europejczycy i amerykanie. Czy wiesz jednak, że sushi z łatwością przygotujesz także w domu? Zostań mistrzem azjatyckiej kuchni i naucz się przygotowywać proste sushi we własnej kuchni.
Co będzie Ci potrzebne – przygotowanie i produkty sushi
Jeśli planujesz robić własne sushi, musisz wcześniej zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria ułatwiające zawijanie ryżu w nori i eleganckie serwowanie potrawy. Najważniejsza będzie oczywiście mata bambusowa, którą dostaniesz w sklepach z produktami do sushi i kuchni azjatyckiej. Dodatkowo przyda się ostry nóż do krojenia sushi, pałeczki do jedzenia, małe miseczki na sos sojowy i wasabi oraz płaskie talerzyki, na których podasz sushi. Wszystko poza matą i nożem jest oczywiście opcjonalne, ale dążymy tu do najlepszych efektów, a nie jedynie zawinięcia ryżu w nori!
Zakupy do przygotowania sushi dopasuj do smaków, które najbardziej Ci odpowiadają. Podstawą jest ryż, który musi być specjalną odmianą kleistego ryżu do sushi utrzymującego swój kształt po zwinięciu i gwarantującego, że sushi nie rozpadnie się na talerzu czy po podniesieniu. Ryż do sushi gotuj tak, jak podaje przepis na opakowaniu – przed gotowaniem trzeba kilkakrotnie wypłukać go w wodzie, a po ugotowaniu doprawić octem ryżowym który poprawi lepkość i smak ryżu. Pamiętaj też o płatach nori – prasowanych alg morskich, w które zawiniesz swoje sushi. Jeśli nie przepadasz za smakiem nori możesz wybrać odmianę nigri sushi, w której formuje się kulki z ryżu i których nie zawija się w algi.
Zostań mistrzem sushi w domu – sushi krok po kroku
Wszystkie akcesoria i produkty do sushi przygotuj wcześniej, tak by wszystko było pod ręką i praca nad przygotowaniem rolek przebiegała sprawnie.
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, tak by po przygotowaniu pozostał kleisty i utrzymywał swoją formę.
- Rozłóż nori na macie, błyszczącą stroną do dołu i ułóż warstwę ryżu, pozostawiając puste końce wzdłuż krótszych boków. Ryż najłatwiej formować mokrą ręką, tak by kleił się do nori, a nie do dłoni.
- Na warstwie ryżu rozsmaruj majonez lub serek Filadelfia, który doskonale komponuje się ze smakiem sushi.
- Wzdłuż serka ułóż pociętą w paski surową lub wędzoną rybę (najlepiej sprawdzi się łosoś lub tuńczyk), paluszki krabowe, awokado i ogórka. Składniki dobieraj oczywiście według własnego uznania, pamiętając że cienkie plasterki znacznie łatwiej zawinąć – nic nie kroimy tu w dużą, niewygodną kostkę.
- Po ułożeniu składników zacznij zwijać sushi korzystając z maty – zwijaj pewnym ruchem, dokładnie dociskając rolkę i formując w ten sposób kształt. Brzeg nori, który nie został posmarowany ryżem dociśnij tak, by skleił się z drugim wolnym końcem i utworzył zwartą rolkę. Techniki zwijania sushi możesz sprawdzić w sieci – to trudna sztuka wymagająca wprawy, dlatego widok Japończyka pracującego nad sushi jest zawsze tak efektowny.
- Przygotowaną rolkę sushi potnij ostrym nożem na krążki grubości ok. 2 cm. Zbyt grube będą wyglądać nieestetycznie i będą trudne do zjedzenia w całości, a zbyt cienkie będą się rozpadać.
Jeśli wybierasz opcję nigri sushi i nie chcesz bawić się w zawijanie sushi w nori, ugotowany lepki ryż formuj w dłoni w małe paski, układając na wierzchu surową rybę, kawior, plasterki ogórka lub inne dodatki. Możliwości jest tu nieco mniej, ale z dobrym sosem sojowym i świeżą rybą sushi w każdym wydaniu będzie smakować wyśmienicie.