Czym są adiuwanty, jakie możemy znaleźć ich rodzaje na rynku i jak mogą nam pomóc przy uprawie roślin? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w powyższym artykule.
Adiuwanty to substancje potocznie nazywane wspomagaczami, które dodaje się do środków ochrony roślin, w celu zwiększenia skuteczności ich działania, modyfikacji właściwości biologicznych lub też zmiany wartości fizykochemicznych. Adiuwanty aplikowane do środków chwastobójczych, poprawiają działanie i skuteczność zawartych w nich substancji aktywnych, a jednocześnie zapobiegają niekorzystnemu działaniu na środowisko.
Rodzaje adiuwantów
- Surfaktanty – określane również, jako środki powierzchniowo-czynne. Dzięki właściwościom hydrofilowo-lipofilowym zwiększają przyczepność rozpylanej na chwasty cieczy i dodatkowo efektywnie zwilżają podłoże. Zbudowane z małych cząsteczek doskonale rozpuszczają się w wodzie i tłuszczach. Precyzyjnie wnikają w powierzchnię chwastu, pokrywając roślinę.
- Adiuwanty mineralne – to substancje oparte na związkach azotowych, które podane na chwasty modyfikują komórki roślinne. Dzięki zawartości jonom amonowym głęboko wnikają w powierzchnię roślin.
- Wspomagacze olejowe – o pochodzeniu mineralnym (na bazie parafiny) lub roślinnym (na bazie oleju np. lnianego). Dobrze łączą się z herbicydami, podnosząc ich skuteczność działania.
Obok nich popularne są również adiuwanty doglebowe, które spowalniają przemieszczanie się substancji aktywnych i tym samym zwiększają ich efektywność działania. Ponadto zapobiegają wymywaniu się herbicydów na poziomie 5 cm w głąb. To przestrzeń, w której dochodzi do kiełkowania chwastów. Po podaniu środka wzrost chwastów zostaje zatrzymany natychmiast.
Korzyści stosowania adiuwantów
Stosowanie adiuwantów, chociaż jest standardem, powinno przebiegać według zasad i wskazówek producenta. Zadaniem adiuwantów jest usprawnienie procesu, precyzyjnego przekazywania substancji czynnej w dane miejsca. Ich działanie zaczyna się już na etapie łączenia ich z wodą, kiedy regulują twardość cieczy. Następnie ułatwiają dotarcie kropel środka chwastobójczego na roślinę, zatrzymania się ich na jej powierzchni i stopniowego wniknięcia substancji czynnej do wnętrza chwastu. Efekty stosowania adiuwantów mogą być różne. Niepożądane działanie najczęściej wynika ze źle dobranego środka i drastycznego obniżenia pH gleby. Warto pamiętać, że nie ma jednego skutecznego adiuwanta, który w ten sam sposób zapewni stabilność i działanie substancji aktywnych. W związku z tym do każdego z zastosowań należy podejść w sposób indywidualny, konkretnie dobierając środek. Błędy i uniwersalne zastosowanie substancji, lub jej niepoprawna aplikacja skutkuje uszkodzeniem roślin. Co ważne adiuwanty mogą być stosowane na każdym etapie wzrostu chwastów. Dzięki ich właściwościom możliwa jest skuteczna walka nawet z chwastami przerośniętymi.
Prawidłowe stosowanie adiuwantów łączy się z wieloma korzyściami:
– są ekonomiczne w użytkowaniu, szczególnie na dużych obszarach,
– zwiększają szansę powodzenia całej uprawy, a w tym inwestycji,
– zapobiegają marnowaniu środków chwastobójczych, gwarantując ich perfekcyjne dotarcie w miejsce szkodnika,
– zagęszczają i wzbogacają środki ochrony roślin, zapobiegając ich parowaniu,
– są odporne na jakość wody, a dodane do niej poprawiają parametry cieczy,
– są odporne na czynniki atmosferyczne jak: wilgotność, wiatr, wysoka lub niska temperatura,
– zwiększają napięcie powierzchniowe, ułatwiając pokrycie całej powierzchni rośliny środkami ochrony roślin,
– są łatwo rozpuszczalne w tłuszczach,
– zapobiegają krystalizacji herbicydów, przedłużając ich działanie.