Na co zwrócić uwagę, kupując herbatę na wagę?

Herbata to jeden z podstawowych napojów, który jest obecny w diecie praktycznie każdego dorosłego człowieka. Istnieje jej wiele odmian, które znacznie różnią się od siebie smakiem. Jeden gatunek może mieć inny aromat oraz posmak w zależności od tego, z jakiego miejsca na ziemi pochodzą ususzone liście. Susz do zaparzenia można kupić w torebkach ekspresowych lub na wagę. Ten drugi rodzaj jest uznawany za o wiele bardziej wartościowy. Jak wybrać dobrą herbatę na wagę i na co zwrócić uwagę?

Dobra herbata, czyli jaka?

Wydawać by się mogło, że zakup herbaty nie jest niczym skomplikowanym. Przecież wszyscy kupujemy torebki z gotowym do przygotowania suszem roślinnym i spożywamy ten napój praktycznie codziennie. Herbata jest dostępna w praktycznie każdym polskim domu i to w wielu różnych rodzajach. Zielona sencha, rooibos, biała lub czarna z dodatkiem owoców lub kwiatów, a także rozmaite mieszanki herbaty czarnej z ziołami. W momencie, gdy zdamy sobie sprawę, ile jest możliwości i wariantów herbaty, okazuje się, że wybór wcale nie jest taki jednoznaczny. Dlatego właśnie wybierając odpowiednią herbatę, należy dokładnie się zastanowić i zapoznać z dostępnymi możliwościami, aby jak najlepiej dobrać odpowiedni napar do swoich potrzeb oraz preferencji smakowych. Dzięki temu przyjemność z picia herbaty będzie jeszcze większa.

Dobrej jakości herbata powinna być kupowana na wagę w sprawdzonym sklepie specjalistycznym. Jeśli szukamy naprawdę pysznego i ciekawego naparu, to raczej nie warto decydować się na produkty w torebkach ekspresowych, dostępne w dużych opakowaniach na półkach w sklepach spożywczych i dużych marketach. O wiele lepszym wyborem będzie odwiedzenie specjalistycznego składu z herbatą, w którym znajdziesz ciekawe mieszanki i kompozycje oraz naturalną herbatę wysokiej jakości. Dobrze jest wybierać te produkty, w których widoczne są duże, zasuszone liście, a nie tylko pocięte gałązki, bo to właśnie w liściach herbaty jest najwięcej esencji i aromatu.

Różne rodzaje, różne smaki i właściwości

Herbata dostępna jest w wielu różnych odmianach. Najpopularniejszym rodzajem jest herbata czarna. Jest ona najbardziej powszechna i najbardziej znana.  Jest to rodzaj herbaty całkowicie sfermentowany i otrzymuje się ją poprzez suszenie listków za gorącego powietrza. Czarna, gorzka herbata bez żadnych dodatków jest doskonałą odtrutką w przypadku wszelkich zatruć pokarmowych oraz zatruć alkoholowych. Pomaga oczyścić układ pokarmowy z toksyn ze względu na wysoką zawartość taniny, która jest substancją wiążącą toksyny. Ma właściwości bakteriobójcze i pobudzające (dzięki zawartości kofeiny). Charakteryzuje się intensywnym kolorem naparu oraz wyrazistym smakiem i zapachem.

Bardzo popularna w Polsce obecnie jest również herbata zielona. Jest to herbata częściowo fermentowana, która ma żółtawą barwę po zaparzeniu i lekko gorzkawy smak. Zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy, co pozytywnie wpływa na kondycję organizmu oraz opóźnia procesy starzenia. Zielona herbata chroni serce oraz stabilizuje ciśnienie, ma także właściwości działające przeciwko bakteriom i wirusom. Poza tymi dwoma najpopularniejszymi rodzajami herbaty istnieje wiele innych naparów, na przykład rooibos, czyli czerwona herbata, a także herbata biała. Każdy z tych gatunków posiada wiele różnych odmian oraz rodzajów, które różnią się między sobą delikatnie smakiem i aromatem. Aby znaleźć idealny napar dla siebie, warto zgłosić się do obsługi sklepu internetowego camelliasinensis.waw.pl po pomoc w wyborze. Dzięki fachowym poradom oraz informacjom z pierwszej ręki na pewno uda Ci się znaleźć napar herbaciany, który spełni wszystkie Twoje wymagania oraz podbije Twoje kubki smakowe.

Przejdź do innego artykułu