Jak wykorzystać papier silikonowany w przemyśle spożywczym?

Przemysł spożywczy rządzi się swoimi prawami. Jako że wiele produktów do pakowania ma kontakt z żywnością, to muszą one również posiadać gwarancję przeprowadzanych atestów. Ale nie każdy materiał nadaje się do takiego pakowania i nie każdy zdaje testy, dlatego na rynku nie ma zbyt wielu tworzyw do tego wykorzystywanych. Najczęściej używa się w tym celu różnego rodzaju papierów i jednym z nich jest papier silokonowany. Zobaczmy, czym jest, jakie ma właściwości i zastosowania. 

Czym jest silikon?

Na samym początku warto zastanowić się czym właściwie jest silokon, a jest to rodzaj syntetycznego polimeru krzemoorganicznego. Wytwarza się go dzięki naturalnym surowcom takim jak np. piasek, tworząc niewystępujące naturalnie związki silikonowe mające postać olejową. Pod wpływem ciepła przyjmują postać stałą, zazwyczaj przezroczystą lub lekko mętną, która nadaje się do tworzenia wielu produktów, w tym także papieru. 

Czym jest papier silikonowany?

Ten rodzaj papieru to materiał antyadhezyjny, czyli nieprzywierający, który stosuje się zwłaszcza w formie opakowań. Składa się z 3 warstw: dolnego papieru kredowego, warstwy folii oraz oleju silikonowego. Silikon jest więc tutaj formą ochronną zapewniającą papierowi szereg właściwości

Zanim jednak przejdziemy do właściwości, warto wspomnieć, że występuje on w przemyśle w różnych formach. Najczęstszą z nich jest papier silikonowany w rolce, który warstwę silikonu posiada tylko z jednej strony i zazwyczaj jest używany w życiu codziennym; może on mieć długość od 15 do nawet 1600 mm. Zaś innym rodzajem jest papier silikonowy w formie arkusza o określonych wymiarach i sprawdza się raczej w funkcjach reklamowych i dekoracyjnych, np. na billboardach. 

Jakie właściwości ma papier silikonowany?

W tym momencie możemy już przejść do szeregu właściwości papieru silikonowanego. Jest ich naprawdę sporo i coraz częściej znajduje się dla niego nowe cechy, ale te najpopularniejsze to:

  • Odporność na wysokie i niskie temperatury
  • Wodoszczelność i odporność na wilgoć 
  • Tłuszczoszczelność 
  • Trwałość 
  • Możliwość oderwania od większych substancji kleistych 
  • Bezpieczeństwo dzięki normie ISO 9001
  • Ekologiczność w recyklingu i dzięki wielorazowości użycia 
  • Neutralność w wyglądzie i zapachu
  • Łatwość w użyciu 

Widać więc, że oprócz wielu cech, papier silokonowany zawiera również dużo zalet potrzebnych w wielu branżach produkcyjnych. Zobaczmy jednak, jak te właściwości przekładają się na przemysł spożywczy i w jakim celu można wykorzystywać ten papier.

Do czego wykorzystuje się papier silikonowany?

W branży spożywczej najczęściej używa się papieru silikonowanego w rolce, ponieważ jest on poręczny i sprawdza się w wielu sytuacjach, np.:

  • Jako pergamin do pakowania 
  • Do pieczenia, gotowania na parze, zamrażania żywności
  • Jako zabezpieczenie dla zaklejanych opakowań na żywność 
  • Przy produkowaniu produktów ciekłych i tłustych, które mogłyby brudzić 

Ponadto papier ten znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w innych aspektach życia codziennego, gdyż służy jako:

  • Zabezpieczenie wszystkich powierzchni, których warstwy mogłyby się ze sobą skleić 
  • Ochrona przylepnych etykiet, folii, taśm, pasków do kopert
  • Element środków higienicznych np. zabezpieczając plastry, podpaski i inne artykuły samoprzylepne 
  • Papier transferowy do sitodruku 

Widać więc, że zastosowanie papieru silikonowanego jest naprawdę szerokie, a z roku na rok wykorzystuje się go do coraz większej ilości rzeczy, by jak najbardziej mógł ułatwiać życie człowieka dzięki swoim właściwościom.

Podsumowanie

Papier silikonowany jest obecny praktycznie wszędzie, z czego nie zdajemy sobie sprawy. Ma on naprawdę dużo przydatnych właściwości, zwłaszcza tłuszczoszczelnych, dlatego tak wiele osób posiada w swojej kuchni papier silikonowany w rolce, ponieważ nigdy nie wiadomo, w jakiej sytuacji i kiedy może się on nam przydać. 

Przejdź do innego artykułu