Fakty i mity na temat bezpieczeństwa grilli gazowych

Grill gazowy to bardzo wygodne rozwiązanie dla osób, które nie lubią rozpalać tradycyjnego grilla. Dzięki tak nowoczesnym urządzeniom uciążliwe i czasochłonne przygotowywanie się do grillowania odchodzi już w niepamięć.

Czym charakteryzują się grille gazowe?

Główną cechą charakterystyczną w przypadku takich grilli to źródło zasilania. Grill gazowy zasilany jest gazem z butli. Rozpalanie tego rodzaju grilla jest bardzo szybkie i nie wymaga specjalnych umiejętności. Poza tym urządzenia te są znacznie większe, co przekłada się na dużą powierzchnię, gdzie można przyrządzać jedzenie.

Kolejną korzyścią jest wybór dogodnego miejsca, gdzie będziemy grillować. Dzięki możliwości przenoszenia grill można postawić na tarasie lub w ogrodzie, co jest niezwykle ważne, gdy na zewnątrz pada deszcz, a my nie chcemy rezygnować ze swoich planów. Przygotowywane potrawy nie przypalają się, a intensywność pieczenia jest regulowana.

Jak działają grille gazowe?

Zakup grilla gazowego to bardzo dobra decyzja. Należy jednak pamiętać o podstawowych zasadach dotyczących działania i obsługi grilla gazowego.

Jak zostało to już wcześniej wspomniane ten rodzaj grilla zasilany jest gazem, a więc, żeby działał bez żadnych problemów konieczne jest odpowiednie podłączenie go do butli gazowej. Ważne jest, aby grill stał w bezpiecznym miejscu z dala od przedmiotów mogących się zapalić.

Urządzenie to jest zazwyczaj wyposażone w jeden lub kilka palników będących źródłem ognia. Palniki z ogniem oddzielone są od rusztu specjalną pokrywą, gdzie kapie tłuszcz. Potrawy uzyskują swój niepowtarzalny smak i aromat dzięki wysokiej temperaturze oraz nagrzanym rusztom. Tu warto dodać, że grill przed rozpoczęciem grillowania powinien zostać dobrze rozgrzany. 

Fakty i mity – grille gazowe

  • Grill gazowy jest najbezpieczniejszy dla zdrowia.

Fakt, ten rodzaj grilla jest dużo bezpieczniejszy od tradycyjnych grilli na brykiet lub węgiel drzewny. Nie dochodzi tu do wytwarzania substancji szkodliwych, które mogłyby negatywnie wpłynąć na zdrowie. Nie ma tutaj także konieczności używania rozpałek, gdyż grill uruchamia się poprzez specjalne pokrętła.

  • Grill zasilany gazem jest niebezpieczny dla otoczenia.
    Mit, jeżeli grill jest prawidłowo użytkowany, a instalacja gazowa dobrze podłączona nie ma żadnego ryzyka jakiegokolwiek wypadku. Urządzenie to należy regularnie sprawdzać i czyścić, dzięki czemu będzie ono zadbane, co wpłynie korzystnie również na czas użytkowania. Producenci grilli gazowych dbają o każdy szczegół. Oznacza to, że urządzenia te są sprawdzane pod kątem szczelności. Nie ma tu również możliwości kumulacji zbyt dużej ilości gazu wewnątrz grilla z uwagi na wentylację, którą może się ulotnić.
  • Grill gazowy może się zapalić.
    Fakt, ta informacja może zniechęcić do zakupu takiego grilla, jednak zachowując minimum bezpieczeństwa, można temu zapobiec. Mięso od ognia oddziela  tacka, ale gdy będzie zbyt dużo tłuszczu może się on przedostać niżej. Istotne jest tu też ociekanie tłuszczu z mięsa przed grillowaniem, a także w miarę możliwości wybór chudego mięsa.

Czy jedzenie na grillu przesiąka zapachem gazu?

Jedzenie przyrządzane na grillu to bardzo smaczne przekąski, które lubi każdy z nas. Niestety wielu smakoszy dań z grilla obawia się, że te przygotowywane na grillu będą się różniły smakiem, a wręcz przeciwnie przesiąkną gazem. Jest to oczywiście nieprawdą! Potrawy z grilla gazowego w żadnym stopniu nie przesiąkają gazem. Spalany gaz, który przekształca się w dwutlenek węgla nie wpływa na smak jedzenia.

Co więcej, nie dochodzi tutaj do wytwarzania dymu, który z pewnością niekorzystnie wpłynąłby na otoczenie, a także same przekąski.

Jak sprawdzić szczelność instalacji gazowej?

Sprawdzanie grilla, a zwłaszcza szczelności instalacji gazowej to podstawa, jeżeli chcemy zadbać o bezpieczeństwo. Żeby mieć pewność, że z instalacją gazową jest wszystko w porządku, należy znać podstawowe wskazówki:

  • Pierwszy krok obejmuje podłączenie butli do grilla.
  • Następnie należy przeprowadzić próbę szczelności. Do sprawdzenia powinno się wykorzystać specjalny roztwór lub gotową piankę przeznaczoną właśnie do tego celu. Pianka służy do posmarowania miejsca łączenia butli z grillem.
  • Kolejna czynność dotyczy odkręcenia butli i obserwowania, czy przewód gazowy zachowuje szczelność. Jeżeli grill nie będzie szczelny na powierzchni pianki, zaczną pojawiać się pęcherzyki. W przypadku, gdy zauważymy nieszczelność, trzeba jeszcze raz podłączyć przewód i wykonać ponowną próbę.

Przejdź do innego artykułu